top of page

Esittely

Säppi 2000 ry on yhdistys, jonka tehtävänä on vaalia Säpin saaren majakkakulttuuria ja tavoitteena on sen säilyttäminen.  Tavoitteen saavuttamiseksi yhdistyksemme on tänä vuonna julkaissut kirjan nimeltä "Säppi - Selkämeren Loisto".  Kirjan aineistot on koonnut ja tekstin kirjoittanut historiantutkija  ja kirjailija Lasse Wahlroos.  

Historiallisen merkkitapahtuman lisäksi olemme tehneet nämä Säppi -aiheiset verkkosivut, joilla haluamme paitsi tiedottaa saaren ajankohtaisista asioista, niin myös osoittaa teille kuvin kuinka upea paikka Säpin majakkasaari on.  
Säppi on luonnonarvoiltaan erittäin arvokas saari. Se kuuluu kokonaan valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja osittain lehtojensuojeluohjelmaan.  Säppi toimii tärkeänä levähdyspaikkana muuttolinnuille sekä keväisin että syksyisin.  Pesimälinnustoon kuuluvat mm. komea ristisorsa ja itäinen harvinaisuus idänuunilintu.

Toivomme, että te Säpin majakkasaaresta kiinnostuneet tutustutte upeaan saaristoluontoon korkeatasoisen luontokuvalinkistön avulla ja mahdollisuuksien mukaan saavutte myös tutustumaan majakkasaareen järjestetyillä meriristeilyillä.  

Tervetuloa verkkosivuillemme!  

  t. Säppi 2000 rySaaren sijainti 

150 hehtaarin kokoinen Säpin majakkasaari sijaitsee Luvian kunnassa Satakunnan rannikolla Selkämeren reunalla pisteessä 61˚29'N, 21˚21'E.  Saarelle on matkaa mantereelta 5,5 kilometriä.  Saaren korkein kohta on keskellä oleva Kirkkoharju, 8 metriä merenpinnan yläpuolella.

Saaren länsirannat ovat kallioisia ja itärannat kivisiä.  Kalliot ovat olivi
inidiapaasia, mutta irtokivistä pääosa on hiekkakiveä - Satakunnan maakuntakiveä.  Saarella esiintyy myös graniittia, gneissiä ja rapakiveä.  Säppi on diapaasikohouma, jonka ympärille jääkausi on kasannut moreenia, jota aallokko on myöhemmin lajitellut.  Korkokuvaltaan saari on kankaremaata.

Säpin majakkavalo vilkkunut jo 147 vuotta

Säpin kartta tästä

​Majakkasaaren rakennukset

Majakan läheisyydessä sijaitsevat asuinrakennukset rakennettiin vuosina 1872-73.  Majakkamestarin ja vanhemman majakanvartijan talo on vuokrattu yksityisille henkilöille.

Kahden nuoremman majakanvartijan taloa pitää nykyisin tukikohtanaan Porin Lintutieteellinen Yhdistys ry.

 

 

 

Vuosina 1872-73 rakennettiin myös materiaalivarasto, jossa sijaitsevat myös työhuone ja neljä aittaa.  Ns. makasiinin vieressä on grillikatos.

Rannassa sijaitseva luotsitupa on rakennettu vuonna 1871.  Muffloneiden hoidosta huolehtiva Reposaaren metsästysseura pitää sitä tukikohtanaan.

Majakan läheisyydessä sijaitseva navettarakennus purettiin 1980-luvun lopulla.

Säpin majakkaluodon kruununmöljä

Vuosina 1871-73 saaren länsirannalle rakennettiin venesatama, jota kutsuttiin kruununmöljäksi.  Laituri peruskorjattiin vuonna 1885 ja moneen kertaan myöhempinä vuosina, viimeksi vuonna 1998.

esittelykuva2.jpg
esittelykuva3.jpg

Säppi 2000 ry ja... 

Porin lintutieteellinen yhdistys ry.

esittelykuva6.jpg
esittelykuva5.jpg
esittelykuva7.JPG
esittelykuva4.jpg

Materiaalivarasto ja...

grillikatos (kuvassa vanha).

Sauna ja...

rannassa sijaitseva luotsitupa.

laituri.jpg
vanhalaituri.jpg

Kruununmöljä vuonna 1910 SMU/LAW

Alli II ja Pulu II suojassa myrskyisältä tuulelta.

bottom of page